İlginizi Çekebilir
indir
  1. Ana Sayfa
  2. Teknoloji
  3. Drone Nedir Ve Nasıl Kullanılır?
Trendlerdeki Yazı

Drone Nedir Ve Nasıl Kullanılır?

3062b9866e2fc6ec38704312e63a166a

Uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen, aynı zamanda resim veya video kaydı alabilen ve insanların erişemeyeceği kadar hızlı ve yüksekte hareket edebilen elektronik cihaza drone denir. Aslında drone, günümüzden yıllar önce icat edilmiş, fakat yetenekleri hakkında kimsenin bilgisi olmadığı için pek fazla yaygın kullanıma sahip olmamıştır. İlk kez İngiltere tarafından bir savaş bölgesinin fotoğrafını çekmek amacıyla üretilen drone, daha sonraları insansız hava araçlarının üretilmesine olanak sağlamıştır. Sadece video veya resim çekmek amacıyla kullanılmayan bu devasa teknolojik icat, günümüzde birçok sektörde sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Kısacası insanların oturduğu yerden mini hava aracı şeklinde ki bu cihazı belli başlı zevkleri veya ihtiyaçları için kontrol etmesidir. Ancak burada dikkat edilmesi gerekenlerden birisi de drone cihazlarının özellikleri göz önünde bulundurularak kullanılması esnasında, cihazın yeteneklerine göre uçma mesafesi, yerden kalkış hızı ve kamerasının çözünürlüğü ayarlanmalıdır.

Drone Nasıl Kullanılır?

Drone, başta sadece insansız bir şekilde uçabilen, hareket amaçlı olarak üretilen bir cihaz olsa da, teknolojinin gelişmesi ve insanların merakları arttıkça uçan bir fotoğraf makinesi haline gelmiştir. Sadece bir kumanda yardımı ile inanılmaz özellikler sergileyebilen drone kullanımı esnasında, amacına göre farklı şekillere girebilir. Drone kumandası ile cihazın birbirine bağlantısı yapıldıktan sonra düz bir zemine bırakılarak kullanıma hazır hale getirilmiş olur. Kumandanın üzerindeki her tuşun belli başlı görevleri vardır. Dronenun özelliklerine göre bir kumanda da ortalama 8 ila 15 tuş bulunur. Bu tuşların sayısı kamerası olan ve olmayan drone’lara göre farklılıklar gösterir. Kamerası olmayan drone’lar, sadece uçma amaçlı görevleri olduğu için pek fazla bir etkisi yoktur. Bundan dolayı kumandasının üzerinde sadece 2 tuş ve bu tuşların 4’er adet yönleri bulunmaktadır. Örneğin; kamerası olmayan dronea sahip olan bir birey, bu cihazını uçurmak istediği takdirde birtakım kuralları bilmek zorundadır. Bu kurallar sırasıyla düz bir zemin, kapalı olmayan veya geniş bir ortam, rüzgâr ve hava basıncının düşük olduğu ortam, kumandanın şarjı, kumandanın görevleri ve en önemlisi de drone ve kumanda arasındaki mesafedir.

 Öncelikle düz bir zemin dronenun havalanması ve yukarıya devrilmeden kalkabilmesi için gereklidir. Bir ayağının farklı diğerinin farklı yükseklikte olması dronenun havalanması esnasında ters dönmesine ve cihazın yere düşüp kanatlarının kırılmasına sebep olabilir. Ortam dronenun rahatlıkla havalanabilmesi ve çeşitli engellere takılmaması için gerekli şartlardan biridir. Örneğin; ev ortamında uçurulmak istenen bir drone, çok hızlı bir şekilde yükseldiği için tavana ve duvarlara çarpacaktır. Bu da hem dronenun zarar görmesine hem de tam verimli bir şekilde kullanılmamasına yol açar.

Drone Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dronea sahip olan bireylerin dikkat etmesi gereken özelliklerden birisi de hava şartlarıdır. Örneğin; dış ortamda uçurulmak istenen bir dronenun şiddetli rüzgâr ve düşük basınç etkisi sonucu, dronenun savrulması ve dengesini kaybedip yere düşmesine neden olabilir. Böyle durumlarla karşılaşmamak adına uçurulmak istenen ortam, önceden kontrol edilmelidir. Kumandanın şarjı ise, uzun süre kullanıma müsait olmalı ve pil kalitesi olabildiğince yüksek olmalıdır. Kumanda üzerindeki tuşlar ise dronea yön verme ve yükselip alçalma gibi özelliklerin aktif olması için yapılmıştır. Sorunsuz bir uçuş için bilinmesi gereken son kural ise drone ile kumanda arası mesafenin kontrol edilmesidir. Her drone cihazı için farklı uçuş mesafesinin olması sebebi ile kullanıcıların bu mesafeyi bilip ona göre davranmaları gereklidir.

 Kameralı droneların kullanılması ise sadece video kaydı ve görüntü alabilmesi özellikleri ile kamerasız dronedan ayrılmaktadır. Diğer tüm koşulları kamerasız drone ile aynı olan kamera özelliği olan dronelar, video kaydı ve resim çekmek adına birtakım kuralların bilinmesi gereklidir. Bu kurallar drone mesafesi ve kumanda hâkimiyetidir. Örneğin; bir film setinde kullanılacak olan dronenun net ve güzel görüntü verebilmesi için kumandayı kontrol eden kişinin cihazı sarsmadan ve ani dönüşler yapmadan kullanması gerekir. Çok fazla yükseğe veya ileri-geri yapmadan kullanması yine kameralı dronelar için verimli kullanılma teknikleri arasındadır.

Yorum Yap

Yorum Yap