Nükleer silah nedir?, nükleer reaksiyon ya da nükleer füzyon olarak da geçen, kuvvetli bir füzyonla elde edilerek yüksek yok etme gücüne sahip silahlardır. Amaç doğrultusunda daha fazla zarar vermeyi hedefleyen nükleer silahlar tüm bir kenti ya da ülkeyi yok edebilecek güçtedir.
İlk olarak İkinci Dünya Savaşı dönemlerinde ABD’nin Japonya eyaletleri olan Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombası isminde nükleer bir saldırı gerçekleşmiştir. Nükleer silahların bünyesinde çok fazla uranyum ve plütonyuma ev sahipliği yapmaktadır.
Plütonyumun Sağlığa Etkileri Nelerdir?
Plütonyum insan vücuduna besin ve hava yoluyla girebilmektedir. Eğer saf ve toz halinde solunduğu anda akciğerlerde ve üst solunum yollarında birikir. Bir kısmı birkaç saat süre sonunda geri atılsa da iki yıl kadar akciğerlerde bir kısmı yapışık kalmaya devam eder. ABD’nin Hiroşima ve Nagazaki’ye yapmış olduğu nükleer salgını sayesinde 120.000 bin kişi yaşamını yitirmiştir. Hayatta kalanlar üzerinde deney yapıldığında ise radyasyonun akciğerleri ne kadar etkilediği ve kanser riski ölçülmüştür.
Nükleer Silahların Fiziksel Etkileri Nelerdir?
Bir nükleer silahın fiziksel etkileri bombanın cinsine, gücüne, patladığı yüksekliğe, hava koşuluna ve hedefin cinsine göre farklılık gösterebilir. Nükleer silahın fiziksel etkileri içerisinde elektromanyetik atma, morötesi ışık patlaması, sıcaklık, basınç ve iyonlaştırıcı radyasyon olarak sıralanır. Bombanın ilk atıldığı anda dışarıda olan bir insanın göreceği ilk şey ışık patlamasıdır. Eğer ki yoğun morötesi radyasyondan oluşan bir ışık patlaması meydana gelirse ve güçlü bir patlama olursa doğrudan bakan insanları kör edebilir.
Nükleer silah kullanıldığı zaman şebeke hatları, antenler, uzun kablolara bir zarar vererek iletişim ve ulaşım imkanları ortadan kaldırabilir. Nükleer silahların patlatılmasıyla birlikte yangınlar ve diğer konvansiyonel patlamalar meydana gelir. Bunlara ek olarak aşırı yayılmış olan radyasyon dalgaları sayesinde insanların DNA yapısında bozulmalar meydana gelmektedir.
Nükleer silahların zararları sıralanırken ilk başı yıkıcı ve kaçma imkanı bulunmayan ölüm meydana gelmektedir. Bunların ardından akciğer ve diğer kanser türleri, geçici ya da kalıcı sağırlık ve körlük, aşırı morötesi ışından kaynaklı radyasyon yayılımından dolayı DNA üzerinde kalıcı hasarlar meydana gelebilmektedir.