İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Öneri ve Tavsiye
  3. İkinci El Telefon Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Trendlerdeki Yazı

İkinci El Telefon Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

https://www.destek360.com/wp-content/uploads/2021/10/kapak_114744.jpg

Özellikle son yıllarda telefon fiyatlarının hızla artması ile ikinci el telefonlara olan talep de hızla arttı. Bu hızlı talep artışı nedeni ile maalesef insanları dolandırmak isteyenler, kısa yoldan para kazanmak isteyenler de türedi. Bu da ikinci el telefon alırken insanların aklında birçok soru oluşmasına neden oldu. Peki ikinci el telefon alırken nelere dikkat edilmeli?

İkinci el Telefon Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

İmei Sorgusu:

Bir telefonu almadan önce ilk kontrol etmeniz gereken imei sorgusu olmalı. Telefon ülkeye hangi yolla girmiş, imei kaydı var mı, imei kaydı telefon ile uyuşuyor mu? Bunlara mutlaka dikkat etmelisiniz. Daha telefonu bile incelemeye başlamadan önce E-devlet üzerinden ilk olarak imei kaydını kontrol edin. Eğer telefon ile uyuşmuyorsa veya imei kaydı yoksa telefonu almayın.

Kozmetik Kontrol:

İmei sorgusundan sonra telefonu elinize alınca sağını solunu kontrol edin. Çizik var mı, ekranın kılcal bir çatlak var mı, kamera etrafında veya lensinde çizik veya kırık var mı? Bunlara bakın. Eğer varsa ve bu sizi rahatsız ediyorsa cihazı almaktan vazgeçebilir veya pazarlıkla daha ucuza cihazı alabilirsiniz.

Donanım Kontrolü:

Özellikle cihazlarda sarj soketi, batarya ve kamera modüllerinde arıza olabiliyor. Bu nedenle cihazı almadan önce mutlaka bir şarj cihazına bağlayıp şarj oluyor mu diye kontrol edin. Daha sonrasında kamerasını açıp birkaç fotoğraf ve video çekin. Bu kısımlarda bir sorunu var mı diye bakın. O da yoksa son olarak satıcından birkaç dakika müsaade isteyip bir oyun kurun. 5-10 dakika kadar telefonla oyun oynayıp şarjın ne kadar gittiğine bakın. Eğer anormal şekilde pili tükeniyorsa bataryasında problem olan bir cihaz olabilir bu durumda mutlaka farklı kontroller ile bataryanın sağlam olup olmadığını kontrol edin. Özellikle günümüzde telefonların arkası açılamadığı ve bataryaları ev ortamında değiştirilemediği için size büyük maliyetler doğurabilirler.

Bunun yanında donanım kontrolü için AnTuTu benchmark veya Geekbench türevi bir uygulama ile cihazı test edin. Test cihazınıza fazla yükleneceği için bir sorun olup olmadığını ortaya çıkaracaktır. Bu süreçte cihaz hata veriyor mu, teste beklenen sonuçları alıyor mu, test sırasında bir uyarı vb. çıkıyor mu bunlara dikkat edin. Bu tür testler size yol gösterici olacaktır. Test sonuçları aşırı bir düşüklük varsa veya test sırasında hata alıyorsanız bu cihazda bir sorun olduğunun göstergesi olabilir.

Fiyat ve Satıcı:

Özellikle garantisi bitmiş bir cihaz alıyorsanız, cihazın arkasında duracak, yeri yurdu belli bir satıcından cihazı alın. Akşam eve götürdüğünüzde bir sorun çıkarsa bile ilgilenmeyecek satıcılardan uzak durun. Bunun yanında mutlaka fiyatı farklı satıcılardan ve internet üzerinden kontrol edin. Size cihazı değerinin çok üstüne satmaya çalışanlar olacaktır. Bu gibi durumlara düşmemek için Sahibinden vb. sitelerden cihaz kaça satılıyor diye kontrol edin. Piyasanın üstünde satılan cihazları almayın.

Yorum Yap

Yorum Yap