İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Hata Çözümleri
  3. Validasyon Hatası Nedir?
Trendlerdeki Yazı

Validasyon Hatası Nedir?

https://www.destek360.com/wp-content/uploads/2021/08/NewsM_etoolsfile_2abde5e0-027c-4f4d-9ce1-801a639ed31d15712f274276c330cb02aa5575e6a960-c6878623-25e9-4382-aa18-e13cbbf46502.jpg

Validasyon hatası diğer anlamıyla doğrulama hatası olarak bilinmektedir. Geçerliliği olmayan anlamına da gelmektedir. İşlem kalitesini kontrol etmedeki hatalara bu isim verilmektedir. Yine tıp dünyasında da geçerli olan bir hata durumudur. Validasyon geçerli olmak, doğrulanmak, validasyon hatası ise çalışan rutin sistemlerin aksaklık ve aksiliğe uğraması sonucu hata oluşması demektir.

Validasyon Hatası Nasıl Analiz Edilir?

Çalışmalara bütünlük veren bir değerlendirmeler çalışması varsa, oradaki validasyon hatası en aza indirgenmiş demektir.  Hesaplaması yapılacağı zaman çeşitli ölçümlerden geçmektedir ve testlere tabii tutulmaktadır. Onun ardından yazılı belgeye dökülmesi işlemidir. Hata bulunması durumunda çok ciddi aksaklıklar çıkacaktır. Metodun performansı zaman geçtikçe değişmeye uğradığı için de metot geçerliliği adı altında yapılmaktadır. Bu işlem her tür konuda kullanılabilmektedir. Validasyon hatası çözümü için ayrıntılı araştırma şarttır. Fakat bu hatanın tam ve net bir çözümü olmamıştır. Bu konunun eğitimleri de vardır. Ayrıca tıp alanındaki validasyon konusunda, insanlık adına sağladığı güzel avantajları olmaktadır. Bunun eğitimini almak çok kıymetlidir.

Validasyon Hatası Çözümü Nasıl Yapılır?

Validasyon hatası çözümü çeşitli metotlardan oluşmaktadır. Aslında bu doğrulama sadece yapılması gereken ara kontroldür. Bu kontrol o sistemde çalışanlardan ayrı, farklı bir kişi tarafından yapılmaktadır. Çalışmalar bütünü olarak da adlandırabileceğimiz bu metot aslında sistem doğrulamasıdır. Bu doğrulamalarda

  • Standart sapmaların iyice hesaplanması
  • Tekrarlanabilir olmasının testleri
  • Kontrol edilmesi         
  • Sonuçlarla ilgili özgüven kazanılması çok değerli

Bu hesaplamaların yapıldığı yer ve zamanda kontroller yapılmaktadır. Bilinçli bir şekilde bu kontroller sağlanmaktadır. Durum ve incelemeler için hesaplamalar yapılmaktadır. Validasyon yapacak her bir kimse gerekli deneyim ve gerekli tüm bilgiye haiz olmalıdır. Tıp alanında, tesislerde ya da pek çok alanda kullanılmaktadır. Ürünlerin doğruluğunun ispatlanmasıdır. Çeşitli testlere tabii tutularak kanıtlanması, çözülmesi gerekmektedir. En fazla tıp alanında karşımıza çıkmaktadır. Örnek vermek gerekirse; ilaç sektöründe kontrol ve üretim alanlarında, arzu edilen kalitenin sağlanacağının garanti edilmesidir. Bu her zaman ölçümlerle eş değer olarak gider. Yapılan her ölçümün geçerli ve doğruluğundan emin olmak için yapılan testtir. Zaman içerisinde her bir değişim durumunda tekrar çözümlemesi yapılmaktadır. Böylelikle validasyon hatası ve çözümü, herhangi bir şeyin kontrolü için sağlanan testlerin test edilmesi gibi düşünülebilmektedir.

Yorum Yap

Yorum Yap