İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Teknoloji
  3. Metal dedektörü nasıl çalışır? Dedektör Çeşitleri neler?
Trendlerdeki Yazı

Metal dedektörü nasıl çalışır? Dedektör Çeşitleri neler?

rBVaR1sZPQiAdR-KAAJ6vp_9xXc900

Metal dedektörü nasıl çalışır? bu yazımızda metal dedektörün çalışma prensibi ve alanları hakkında bilgiler vereceğiz.

Bu elektronik cihazların define aramadan tutun, hayat kurtarmaya kadar çok çeşitli özellikte kullanım alanları vardır.

Çeşitli boyut ve şekillerde olan bu cihazların temel prensibi gömülü olan metal bir nesneyi bulmaya dayanıyor. Define avcılarının elinde gördüğünüz bu dedektörün dışarıdan bakılınca pek eğlenceli olmadığını düşünebilirsiniz. Kimileri bunu hobi olarak ediniyor olabilir. Bu hobinin ödülü beklenmedik bir zamanda ortaya çıkabiliyor. Elinde dedektörle dolaşan kişi dedektörün verdiği sinyal seslerini dinleyerek sesi takip eder. Dedektör ne kadar çok öterse sahibi bir o kadar heyecanlanır. Acaba değerli bir şey mi yoksa sıradan bir metal parçası mı? Bu heyecan bile defineciler için yeterlidir.

Dedektörlerin kullanım amacı günümüzde çok yaygındır. Uçağa veya güvenlikli bir binaya girişlerde yanımızda taşıdığımız eşyaları kontrol etmek, alışveriş merkezlerine girerken üzerimizde yasaklı bir madde var mı diye kontrol etmek ve bir çok kontrol için çeşitli dedektörler kullanılır.

İlk metal dedektörü Alexander Graham Bell tarafından 1881 yılında icat edildi. Günümüzdeki modern ve daha gelişmiş dedektörler daha yüksek teknoloji ürünüdür. İlk metal dedektörü, ABD Başkanı James Garfield’ın göğüsüne saplanan kurşunu bulmak için icat edildi.

Metal dedektörü nasıl çalışır? Metal nasıl bulunur?

Metal nasıl bulunur? Bu cihazlar yeraltın’da gömülü durumdaki metallerle etkileşim haline girerek bulunuyor. Normal bir metal dedektörünün çalışma prensibi aşağıdaki gibidir.

Pil Gücü: Metal dedektörün üst kısmında yer alan bu pil elektriği dedektör sapından geçirerek dış bobinin etkileşimini sağlar.

Kontrol Kutusu: Cihazı kontrol etmek için tasarlanmış bölüm, hoparlör, pil ve kontrol tuşları burada yer alır.

Kablo: Sap kısmına sarılı olan bu kablo gücü bobine aktararak bir etkileşim sağlar.

Alıcı Bobin: Bobinin görevi aşağıda bulduğu nesneyi kullanıcıya haber verir.Hoparlör kısmına bağlı olan bu bobin metalin manyetik alanıyla temas durumunda bir ses çıkarmasına yardımcı olur.

Verici Bobin: Elektirik akımı bu bobinden geçerken etrafında manyetik bir alan oluşturur.

Sap: Kullanıcının daha rahat etmesi için uzun ve dayanıklı bir yapıya sahiptir.

Etkilenen Atomlar: Dedektörün manyetik alanı, zemindeki metal üzerine gelince metal üzerindeki elektronların etrafındaki elektronların hareket yönü değişir.

Manyetizma Oluşumu: Dedektörden gelen manyetik alan sinyalleri metal üzerinde yeni bir manyetik alanın oluşmasına sebep olur, Dedektör bu alanı tespit eder.

Yaklaşma: Bölgedeki metal tespit edildikten sonra tam yerinin tespiti için dedektör metale yaklaştırılarak manyetik alanın güçlenmesi ve sesin daha fazla yükselmesi sağlanarak tam nokta bulunur.

Stabilizatör: Bazı dedektörlerde bulunan bu parça arama yaparken kullnıcının kolunun rahatlığını ve cihazın sabit tutulmasını sağlar.

Peki hayatımızın çeşitli yerlerinde karşılaştığımız dedektör çeşitleri neler? metal dedektörlerinde elektriğin manyetizmaya dönüşümü kullanılıyor ama farklı elektromanyetik frekanslar kullanılan üç tür dedektör çeşidi vardır. Amatör define avcılarının kullandığı en basit türü 30 kHz’ den daha düşük olan sabit bir frekansa sahip dedektör. Darbe indüksiyonlu PI dedektör denilen daha yüksel frekanslı dedektörler derine gömülü nesleleri bulmak için kullanılır. Üçüncü metal dedektörü ise FBS bu dedektör farklı sinyaller yayarak cihazın mesafesini ve daha fazla nesneyi, çeşidini ayırt edebiliyor.

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (1)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.