İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Genel Konular
  3. Riba Nedir?
Trendlerdeki Yazı

Riba Nedir?

https://www.destek360.com/wp-content/uploads/2022/04/Riba-Nedir.jpg

Riba Kuran-ı Kerimde sıkça rastlanılan bir kelimedir. Riba nedir birçok insan tarafından sorgulanmaktadır. Genel olarak riba mutlak çoğalma olarak tanımlanmaktadır. Elbette ki çoğalma, arttırma bereketlenme açısından oldukça kıymetlidir. Ancak karşılık olmaksızın, çalışıp çabalamadan üreyen para faiz olarak nitelendirilmektedir. Bu sebeple riba yani faiz haram kılınmıştır.  Riba sözcüğü Arapça kökenlidir ve haksız olarak kazancı temsil etmektedir. Birçok ayette riba kelimesi geçerek uzak durulması emredilmiştir.  Aslına bakılırsa riba kelimesini pek çok açıdan ele almak mümkündür. Çoğunluğa bakıldığında faizle ilişkilendirilse haksız kazanca aracılık eden her durum bir ribadır.  Dini kurallara uyarak riba olandan kaçınmak çok önemlidir. Burada haram kılınan sadece haksız yere alınan kullanılan kazançlar olarak görülmektedir.

Riba Faiz midir?

Riba kelimesi doğrudan faizle ilişkilendirilmiştir. Ancak unutulmaması gereken önemli bir husus vardır. Kuran-ı Kerim her şeyin fazlasını haram kılmaktadır. Riba nedir dediğimizde Arapçada alriba olarak geçmektedir. Buda tefecilik anlamına gelmektedir.  Kullanıldığı anlam itibari ile fazlalık, artış, üreme olarak çevrilebilmektedir.  Genel olarak bakıldığında dinimizde bir kimsenin hak etmediği bir kazancın kullanılması Arapçada riba olarak karşımıza çıkmaktadır. Buda faizle eş anlamlıdır. Ancak kişi hayatındaki her türlü fazlalıkta riba olarak kabul edilebilmektedir. Riba kelimesinin kullanıldığı yerleri inceleyerek Kuranda ne demek istendiği anlaşılabilir. Meallere bakıldığında riba sözcüğünün faiz olduğu çok net olarak anlaşılmaktadır.  Ancak kişilerin hak etmeden sağlamış olduğu borç parada bir ribadır.

Riba Haram Mıdır?

Riba nedir bilinmesi ve bu konuda dikkatli olunması gerekir. Çünkü riba olarak işaret verilmiş her şey dinen haramdır ve kullanılması sakıncalıdır.  Riba dinimizce faizden söz eder. Faizde Kuran-ı kerimde kesin bir dille haram kılınmıştır. Aslına bakılırsa haram kılınmasının sebebi haksız yere sağlanan kazançtır. Özellikle faiz zengini emeksiz daha da zengin ederken fakiri de daha fakir olmasına neden olmaktadır. Buda halkın mali durumundaki eşitsizliğe sebebiyet vermektedir. Bu yüzden herkes emeğinin karşılığı olan bir artışla rızıklanmalıdır. Aksi faize ve harama girmektedir. Riba Kuran-ı Kerimde çokça bahsedilen ve uzak olunması gereken bir kazanç eyleminden bahseder.

Yorum Yap

Yorum Yap