İlginizi Çekebilir
https://www.destek360.com/wp-content/uploads/2022/08/ishal-ve-kabizlik.jpg
  1. Ana Sayfa
  2. Sağlık
  3. Kemik erimesi nedir, belirtileri, tedavisi nasıl olur?
Trendlerdeki Yazı

Kemik erimesi nedir, belirtileri, tedavisi nasıl olur?

Genelde 45 yaşlarından sonra görülmeye başlayan bir iskelet sistemi hastalığı olan kemik erimesi nedir? Tıbbi ismi "Osteoporoz" olan kemik erimesi; kemiklerde bulunan kalsiyum ve benzeri minarellerin azalması neticesinde kemiklerin zayıflayarak güçsüz bir yapı haline gelmesidir.

menopoz-kemiklerinizi-eritmesin-e1481044462278

İnsan vücudunda bulunan kemikler, arı peteğine benzeyen bir yapıdadır. Ayrıca, kemikler kalsiyum başta olmak üzere, çeşitli mineralleri içerir. Yiyeceklerden alınan bu mineraller, 20-25 yaş aralığına kadar kemiklerin güçlenmesini sağlar. Ancak bundan sonraki yaşlarda kemik yıkımı, kemik yapımına göre daha çok olduğundan kemiklerde güç kaybı görülmeye başlar. Bunun ardından ise kemik erimesi belirtileri ortaya çıkar.

Kemik Erimesi nedir?

Genelde 45 yaşlarından sonra görülmeye başlayan bir iskelet sistemi hastalığı olan kemik erimesi nedir? Tıbbi ismi “Osteoporoz” olan kemik erimesi; kemiklerde bulunan kalsiyum ve benzeri minarellerin azalması neticesinde kemiklerin zayıflayarak güçsüz bir yapı haline gelmesidir. Kemik erimesi, erkeklerden ziyade kadınları daha çok etkileyen, çeşitli kırık ve sakatlıklara neden olan ciddi bir sağlık problemidir. Bu rahatsızlığın kadınlarda daha fazla görülmesinin en önemli nedeni, menopoz dönemi boyunca kadınların vücudunda oluşan kemik yıkımının artmasıdır. Erkeklerde az görülme nedeni ise, kemikler üzerinde testosteronun koruyucu bir etki sağlamasıdır. 

Kemik Erimesi Nedenleri Nelerdir?

Kemik erimesinin nedenleri değiştirilebilir ve değiştirilemez nedenler şeklinde iki kategoriye ayrılabilir. Genetik yapı özellikleri, yaş ve ırk değiştirilemez kemik erimesi nedenleri olarak gösterilebilir. Hareket etme, beslenme, alkol ve sigara gibi faktörler ise değiştirilebilir kemik erimesi nedenleridir. Sigara ve alkol kullanılması, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, yeterli hareketin olmadığı bir yaşam tarzı, D vitamini ve kalsiyum açısındanndan zayıf besinler tüketilmesi kemik erimesi riskini artıran faktörlerir. Ayrıca, obezite ameliyatları, eklem rahatsızlıkları, hormonlara bağlı hastalıklar, astım hastalığı, erkeklerde testosteron seviyesinin düşük olması ve iltihap giderici ilaç kullanmak kemik erimesine yol açan diğer nedenler arasında yer almaktadır.

Kemik Erimesi Belirtileri Nelerdir?

Kemik erimesini, hastalığın ilk evrelerinde teşhis etmek çok zordur. Fakat bu hastalığın ilerleyen aşamalarında kemik erimesi belirtileri olarak; omurga, kaburga, kalça ve bilek kemiklerinde kırıklar oluşması, boy kısalması, sırt, bel ve boyun bölgelerinde ağrı meydana gelmesi, sırtta kamburlaşma, vücudun öne doğru eğik hale gelmesi, omuzların yuvarlaklaşması, kemiklerde hassasiyet ve ağrı oluşumu ile ağrı ve kırıklar nedeniyle vücudun hareket etmekte güçlük yaşaması gösterilebilir. 

Kemik Erimesi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kemik erimesi tanısı konulabilmesi için 50 yaş üzeri kadınlar ve 65 yaş üzeri erkeklerde kemik yoğunluğu ölçümü (kemik erime testi) ile kan ve idrar tahlilleri yaptırılmalıdır. Bu tetkikler, yan etkisi bulunmayan, ağrısız ve yalnızca 15 dakika süren kısa süreli bir ölçümdür. Kemik yoğunluğu ölçüm sonucu, standardın altında değerler gösteriyorsa; doktorlar tarafından günlük D vitamini ve kalsiyum takviyesi ile beraber kalsiyumun kemikte tutunmasını sağlayan kemik erimesini önlemeye yönelik ilaçlar reçete edilir. Ayrıca, kemik güçlendirici, hormon içerikli bazı biyolojik ilaçlar da kemik erimesi tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.

Son olarak, kalsiyum ve D vitamini açısından zengin gıdalar tüketmek, kalsiyumun emilimini azaltan kafein tüketimini azaltmak, kemik erimesini tetikleyen alkol ve sigarayı bırakmak, fazla yük gerektiren aktivitelerden kaçınıp düzenli olarak egzersiz yapmak gibi kemik erimesini önlemeye yönelik koruyucu hekimlik faaliyetleri mutlaka uygulanmalıdır. Ayrıca kemik erimesi belirtileri ortaya çıkmamış olsa dahi doktorunuzun önerdiği aralıklarla kemik yoğunluğu ölçümü ve testleri yaptırmanız erken teşhis için oldukça önemlidir.

Yorum Yap

Yorum Yap