1. Ana Sayfa
  2. Genel Konular
  3. Temel Atıf Hatası
Trendlerdeki Yazı

Temel Atıf Hatası

https://www.destek360.com/wp-content/uploads/2021/08/bbbb5eae58b2040adaa9ffae2f453a85.jpg

Temel atıf hatası psikolojide temel yükleme hatası olarak da geçmektedir. Bir olayın sebeplerini ararken, durumsal etmenleri hiçe sayıp, kişisel hatalara göre kararlar alıp, kanaat getirmektir. Olaylar ve durumlar karşısında düşünmeden, haksızca verilen tepkiler yükleme hatası olarak da geçmektedir. Sosyal psikolojide bu konu zaten neden sel atıflar ya da yüklemeler olarak bilinmektedir. Atıf zaten yorum, yükleme gibi anlamlara tekamül etmektedir.

İnsanoğlu doğası gereği sürekli çevre gözlemlemesi yapmaktadır. İnsanların nasıl ve ne şekilde davranacaklarını tahmin etme, önyargı eğiliminde oldukları bilinmektedir. Bunlar içsel yargılardır. Bir insanın neden öyle yaptığını durumlara değil de, o insanın özelliklerine anlık bakmak, yükleme hatasıdır. Temel atıf hatası nedir sorusuna verilebilecek yanıtlardan bazıları bunlardır. Elbette ki bu durum, milletlerde ve kültürlerde değişlikler gösterebilmektedir. Fakat en zeki insanlar dahi bu yanılgıya hayatları boyunca defalarca düşmektedirler. Onlar birilerine yanlış atıfta bulunuyorken, belki de başkaları da onlar hakkında önyargıyla yükleme hatası yapabilmektedirler.

Temel Atıf Hatası Nasıl Çözümlenebilir?

Düşüncesizce ve önyargılı biçimlerde atıfta bulunmak, insan psikolojisinin doğasının bozuk ve yanlış taraflarındandır. Konuşma tarzı, dış görünüm o an ki enerjisi bile bu yanılgıyı tetikleyen faktörlerdendir. Bir insanın zeki olması bile bunu değiştiremiyor. En zeki insan dahi Temel atıf hatası yapabiliyor. İnsanların hayatlarında neler yaşadıklarını bilmeden hemen orada o anda yargılamak kolay gelebiliyor.

Temel atıf hatası çözümü belki de sadece empati kurabilmekten geçmektedir. Bu diğer anlamda duygudaşlık demektir ve de arkadaşlıktan bile öte bir yaklaşım olarak bilinmektedir. Empati kurabilmeyi başaran insanlar, konumu, eğitimi, zekâsı ne olursa olsun, temel atıf hatalarından kendisini kurtarabilmektedir. Terapi almak bu konuda çok değerlidir. Gerek yaşam koçları, gerek psikiyatristler bu konularda çok güzel eğitim ve destekler sunmaktadırlar. Başarılı bir tedavi ile insanlara karşı olumsuz atıfta bulunmak yerine, kendini onların yerine koyabilmeyi başaran, anlayışlı, geniş açılı düşünebilen “ben olsaydım ne olurdu?” diyebilen kişilere dönüşmektedirler.

Aslında temel atıf hatasının çözümü tamamen anlayışlı ve önyargısız olmaktan geçer. Düşünebilen insan toplulukları için bu tür kişisel yargılar, ileri boyutlarda egoizme dönüşmektedir.

Yorum Yap

Yorum Yap